Dyrehistorien

 

Hyæner i Blåvand

Indsendt af: Blåvand Zoo

Tekst og billeder: Marie-Louise Maltesen

Blåvand Zoo er det eneste sted i Danmark, hvor man kan høre hyæner hyle og grine…

I Blåvand Zoo har vi to stribede hyæner (Hyaena hyaena), som man kan iagttage på nært hold. De ankom fra Warszawa Zoo i Polen til Blåvand Zoo i juli 1997. Rent praktisk var der blevet bygget et solidt anlæg med armeringsjern gravet to meter i jorden for at forhindre hyænerne i at grave sig ud, og svær hegnstråd og elhegn for at holde dyrene fra at bryde ud. Spændingen og glæden var stor, da de ankom og blev lukket ud i deres anlæg. Vi havde forventet nogle rigtige bisser, men det viste sig, at de var og er ret tilforladelige.

Hyænefodring Blåvand
Den stribede hyæne er et mellemstort hundelignende dyr med en kompakt krop og kraftige ben, men på trods af, at den ligner en hund, er den nærmere beslægtet med kattefamilien. Den tilhører hyænefamilien og er det eneste medlem af slægten hyaena. Den er nært beslægtet med den brune hyæne, der tidligere var klassificeret i samme slægt som denne art. Der er fire medlemmer i hyænefamilien. 3 egentlige hyæner: den plettede hyæne, den stribede hyæne og den brune hyæne. Hertil kommer jordulven, der tilhører hyænefamilien men er en slægt for sig.

Den opnår en vægt på ca. 50 kg. og en højde på 80 cm. målt over skuldrene. Hovedet er bredt og snuden kort. Dens forparti er højere og kraftigere bygget end bagdelen, hvilket er med til at give dyret det for hyæner så karakteristiske udseende. Pelsen er halvlang og brun med en grå plamage over nakken og på skuldrene. Benene er lysebrune med mørkebrune tværstriber.

I naturen lever den stribede hyæne i det nordlige Afrika, Mellemøsten og i dele af Indien. De lever som regel alene eller som par. De er i udpræget grad ådselædere og er i stand til at æde og fordøje fordærvet kød. Med sine kraftige kæber er de i stand til at knuse ben og knogler, således at de er i stand til at udnytte føderessourcer, som andre dyr ikke kan. Kun sjældent nedlægger de selv deres bytte, der så ofte vil bestå af nyfødte antilopekalve.

De besøgende i Blåvand Zoo siger ofte, at de ser helt anderledes ud, end hvad de havde regnet med. Stille og forsigtige. I sæsonen holder vi fodringer på hyænerne, hvor de kommer hen til hegnet og forsigtigt tager en daggammel kylling, en vindrue eller et æble.

Hyæne Blåvand
De fleste forbinder hyæner med nogle uhyggelige dyr som eksempelvis fra tegnefilmen Løvernes konge, hvor de har blod op til begge ører. Det kommer også helt bag på de besøgende, at hyænerne gerne vil have frugt, bær mm. Det er langt fra, hvad man forbinder med en farlig, blodig hyæne. Hyænerne i Blåvand Zoo får dog også andet end vindruer. Hver anden dag får de en ged, et får, kanin, kalv osv.

Vi har fået hvalpe to gange, men begge gange endte det sørgelig, da hvalpene døde, så nu får Warszawa og Plet, som de hedder, lov til at leve et fredeligt liv som ældre hyæner i Blåvand Zoo.


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk