Dyrehistorien

 

Vildhesten der ikke findes i naturen

Indsendt af: Givskud Zoo

På trods af sin lighed med en fjordhest er Przewalskihesten den eneste ægte vilde hest der findes. Der findes utallige forvildede former af tamhesten i naturen verden over, hvorimod przewalskihesten ikke længere findes i naturen.

Givskud przewalskihestPrzewalskihesten levede oprindeligt på de mongolske stepper, men blev udryddet i naturen i slutningen af 1960’erne. Et effektivt samarbejde i de zoologiske haver og blandt enthusiastiske private avlere forhindrede dog at Przewalskihesten helt forsvandt og i dag findes der næsten 2000 przewalski heste i zoologiske haver.

Hele avlsprogrammet i zoologiske haver er imidlertid baseret på blot 13 heste og desværre var en af disse oprindelige heste krydset med en tamhest. Dette har betydet at nogle få Przewalski heste udtrykker nogle genetiske karakterer der stammer fra tamhesten. En af disse karakterer er rød pelsfarve eller fox-genet som det kaldes. De heste som er bærere af fox-genet må imidlertid ikke indgå i videre avl og det er derfor nødvendigt at teste dem. Dette sker ved at tage hårprøver og få disse analyseret på et laboratorium i USA.

Givskud Zoo har en flere år haft en gruppe hopper af Przewalski hest, og vi overvejer nu at starte en ynglegruppe, men først må vi teste vore hopper for at afgøre om de må deltage avlen. Herefter vil vi modtage en passende hingst til gruppen. Da vore Przewalskiheste er vilde, betyder det, at dyrlægen må bedøve dyrene for, at vi kan få en hårprøve, og det er faktisk ikke så ligetil. Hestene har et stort anlæg, og så snart de ser dyrlægen og hans bedøvelsesgevær ved de godt, hvor det fjerneste hjørne er – men det plejer at lykkedes til sidst.


Nyt & Noter

Vælg sprog
Dansk  Norsk - bokmål  Svensk  English
De nyeste historier

Gik du glip af en historie eller to, kan du finde alle tidligere historier her.

« Se komplet liste

Kåre Jensen - Zoos.dk
Kåre Jensen

Kåre Jensen skriver på NordicZoos. Kåre er ung og en meget entusiastisk zoofan, der styrer direkte mod et liv i den internationale zoo-verden.

Han har besøgt et hav af zooer i hele Europa, og har en viden om zooer og dyr, der er de færreste almindelige zoogængere beskåret.

zoos.dk